Nowoczesny budynek ZUS w Dzierżoniowie już otwarty

0
87

Jedna z najnowocześniejszych sal obsługi klientów znajduje się w budynku Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Dzierżoniowie. Po kilkunastomiesięcznej przerwie ZUS wrócił do swojej stałej siedziby przy ulicy Andresa 6A. Mieszkańcy Dzierżoniowa są przyjmowani w nowoczesnym i w pełni przystosowanym do obsługi osób z niepełnosprawnościami miejscu.

“To jest inwestycja wyjątkowa w skali działania ZUS na obszarze całego kraju. Nieczęsto w przeszłości zdarzało się, że dochodziło do kompleksowej modernizacji całego budynku, nie tylko sali obsługi klientów lub konkretnych skrzydeł – mówi Mariusz Jedynak członek zarządu ZUS. – Inwestujemy mocno w nowe technologie, mamy mZUS, mamy nowoczesne sale obsługi klientów. Stawiamy mocno na rozwiązania online ale nie rezygnujemy z tradycyjnej obsługi naszych klientów” – dodaje.

“Myśląc o pracownikach inspektoratu staraliśmy się maksymalnie poprawić ich warunki pracy. W tym celu zamontowane zostały m.in. systemy rekuperacji i klimatyzacji pomieszczeń czy też nowe regały przejezdne w magazynie akt – opowiada Beata Dyko dyrektor oddziału ZUS w Wałbrzychu. – Dzięki tej inwestycji usługi będą świadczone naszym klientom w najwyższym możliwym standardzie” – dodaje.

“Cały budynek powiększył się aż o 320 m kw. I to właśnie w tej dobudowanej części jest zlokalizowana nowoczesna, klimatyzowana, wygodna sala obsługi klientów. Cały budynek został też gruntownie przebudowany – mówi Iwona Kowalska-Matis regionalny rzecznik prasowy ZUS na Dolnym Śląsku. – Staraliśmy się, aby był w pełni dostępny dla osób z niepełnosprawnościami” – dodaje.

Według rzeczniczki, ponad 200-metrowa sala spełnia wszystkie nowoczesne standardy obsługi klientów. Są w niej wygodne miejsca dla czekających w kolejce oraz przestronna toaleta.

“Dla osób niedosłyszących zamontowaliśmy pętlę indukcyjna, czyli system wspomagania słuchu, który umożliwia odbiór czystego i wyraźnego dźwięku poprzez cewkę telefoniczną, w którą wyposażony jest niemal każdy aparat słuchowy. A dla osób niedowidzących czytane za pomocą zmysłu dotyku tyflomapy oraz oznakowanie w języku Braille’a” – opowiada Kowalska-Matis.

Rzeczniczka zapewnia, że już samo wejście do sali, przed którą jest miejsce parkingowe dla osób niepełnosprawnych – zbudowane zostało bez barier architektonicznych. Drzwi wejściowe otwierają się automatycznie, dzięki czemu osoby na wózkach nie mają najmniejszego problemu z wejściem do środka. Cały obiekt jest monitorowany a przeszklenia oklejone po to żeby osoby niedowidzące mogły bezpiecznie poruszać.

Rzeczniczka wyjaśnia, że zmodernizowany budynek jest energooszczędny. Został ocieplony, wymieniono w nim okna oraz zamontowano energooszczędne oświetlenie typu LED.

Całkowity koszt modernizacji i rozbudowy inspektoratu ZUS w Dzierżoniowie wyniósł 11,5 mln zł. Prace trwały 15 miesięcy.

źródło: Iwona Kowalska-Matis Regionalny Rzecznik Prasowy ZUS
Województwa Dolnośląskiego